Jan Brugman parkieten

De aanschaf en kweek van de standaard grasparkiet

Mijn naam is Jan Brugman en kweek al een kleine 20 jaar met de standaard grasparkiet. In deze 20 jaar worden mij door (beginnende) kwekers veelal de zelfde vragen gesteld: hoe ik de voorbereiding en de kweek doe. Dit heeft mij doen besluiten om artikelen te schrijven.

Aanschaf van vogels

Om te beginnen kan men het beste van een goede en betrouwbare kweker 4 à 5 koppels vogels kopen (en niet 1 à 2 koppels van verschillende kwekers). De jongen kan men onderling verparen, op deze manier komt men het snelst tot een eigen stam vogels.

6 weken voordat men met de kweek gaat beginnen het aantal lichturen verlengen tot 16 uren.

Het klaarmaken van de broedkooi

Lade van de broedkooi vullen met beukensnippers. Aan de tralie van de broedkooi komen een schijf sepia, een jodiumblokje en het drinkflesje. In de lade van de broedkooi zet ik een bakje met een mix van maagkiezel en grit en een bakje met zaad. Het eivoer (één eetlepel per 2 vogels) geef ik boven op het zaad. Op deze manier verplicht ik de vogels om het eivoer te eten.

Het klaarmaken van de nestkast

Tussen de naden van de nestkast strooi ik Homeshield (fossiele plankton). De randen en de randen van de deksel smeer ik met een kwast in met een middel tegen bloedluis. Op de bodem van de nestkast, waar de eieren gelegd worden, komt houtvezel en een klein beetje gemalen zware shag (tegen luis).

De nestkast komt al wel in de broedkooi, maar zodanig dat de vogels er nog niet in kunnen.

Het verparen

Plaats een man en een pop die het beste bij elkaar passen (bij aanschaf van vogels in overleg met de kweker van de aangeschafte vogels) in de broedkooi. Na 10 dagen krijgen ze toegang tot de nestkast. Na een week wordt meestal het eerste ei gelegd. De vogels rustig hun gang laten gaan en niet te vaak kijken (storen). Na 8 dagen kijk ik meestal of er al bevruchte eieren zijn (schouwlamp).

Parkiet legt om de 2 dagen een ei, meestal 6, soms meer. Broedduur 18 tot 20 dagen. Nadat de eerste jonge geboren is kan men deze na 10 dagen ringen (ringmaat4,5). De volgende jongen als ze ook 10 dagen oud zijn. Na ongeveer 30 dagen vliegen de jongen uit.

Zodra men bloedluis aantreft in de nestkast, jongen overleggen in schone nestkast. Oude nestkast schoonmaken en met verfstripper goed heet maken zodat de bloedluis het niet overleeft.

Als de jongen goed zelfstandig kunnen eten haal ik ze bij de ouders weg, deze zijn dan meestal alweer begonnen met eieren leggen voor de volgende ronde.

De jongen doe ik eerst in een grote kooi zodat ze goed zelfstandig worden. Hierna kunnen ze in de grote volière.

Dit is de manier waarop ik het doe. Ik hoop dat ik met dit artikel (beginnende) kwekers kan helpen en wens iedereen een succesvolle kweek toe.